Wat is Pilates

Pilates: wat en waarom?

Pilates is een fysieke en mentale conditietraining die je kracht, flexibiliteit, evenwicht en coördinatie verbetert, alsook stress wegneemt, concentratie verbetert en algemene gezondheid verbetert.

Dankzij Pilates wordt je volledige lichaam sterker, stabieler en leniger, krijg je een betere houding en worden typische rug, schouder en nekklachten aangepakt. Pilates is efficiënt voor je manier van bewegen in andere sporten alsook in het dagelijkse leven. Er wordt ook gewerkt op ademhaling en concentratie waardoor stress vermindert en je je algemeen beter voelt en er beter uit ziet.

Pilates bestaat uit een reeks van vaste opeenvolgende oefeningen die worden beoefend op een mat. In deze oefeningen trainen we alle spiergroepen en werken we op het correct bewegen vanuit de “Core” of “Powerhouse” zoals dit in Pilates wordt benoemd. Dit omvat de buik, lage rug en bekken.

De 6 principes van Pilates

Doorheen de Pilates oefeningen komen telkens de zelfde 6 “principes” terug:

 • “Ademhaling”: Ademen is van levensbelang en ademen lijkt vanzelfsprekend. Echter gebeurt ademen door velen verkeerd, vaak omwille van stress. In Pilates leer je gezond en goed ademhalen, wat zal zorgen voor betere sportprestaties, een betere concentratie, stressvermindering en een rustig en toch alert gevoel.
 • “Concentratie”: in Pilates speelt concentratie op je eigen lichaam en ademhaling een belangrijke rol. Dit zorgt er ook voor dat je na de sessie je beter voelt alsook in het leven jezelf beter kan focussen wanneer nodig. Tijdens de sessie luister je naar de instructor of instructrice die met woorden zegt hoe je moet bewegen zonder voor te tonen. Er wordt gecorrigeerd en gestuurd door de instructor of instructrice door middel van aanraking of verfijnende verbale instructies. Het luisteren en niet afdwalen in gedachten is hier dus belangrijk. Deze concentratie en full focus op lichaam en geest geven je een voldaan gevoel achteraf.
 • “Center” of “midden”: in Pilates speelt ’centering’ een grote rol. Dit kan verschillende betekenissen hebben in Pilates. Ten eerste verwijst het naar het ‘zwaartepunt’ van het lichaam, van waaruit het lichaam gebalanceerd wordt in alle richtingen. Elk lichaam is anders gebouwd en het zwaartepunt ligt dus ook niet voor iedereen gelijk. Het is belangrijk om te weten dat de moeilijkheid van een oefening uitvoeren niet zozeer ligt aan het ontbreken van algemene kracht, maar vooral aan het niet gelijk verdeeld zijn van de spierkracht en lichaamsmassa. Dit is waar Pilates aan werkt. ‘Center’ verwijst ook naar onze ‘core muscles’ die een belangrijke rol spelen in het veilig uitvoeren van een beweging en sport in het algemeen. De derde betekenis van ‘Center’ kan je zien als het in balans zijn met zowel je gans lichaam als je gedachten/geest. Dit is o.a. waar Pilates je bij helpt.
 • “Controle”: bij Pilates worden de oefeningen ‘in controle’ uitgevoerd. Elke beweging alsook transitie tussen de oefeningen is belangrijk en wordt met aandacht uitgevoerd. De armen en benen worden gestuurd vanuit je “Powerhouse” of “Core” en bewegen niet zomaar in allerlei richtingen. Na een tweede sessie merk je al dat je je bewegingen meer gecontroleerd kan uitvoeren en ook in het dagelijks leven ga je hier door meer zelfzeker bewegen.
 • “Precisie”: precisie leunt aan bij controle en concentratie. Hoe preciezer je de oefening uitvoert, hoe meer het doel van de oefening wordt bereikt, hoe efficiënter de oefening is voor de spiergroep die hier wordt getraind. Elke oefening heeft een begin en een einde en een manier waarop je naar de andere oefening over gaat. Hoe meer balans en controle je lichaam naar verloop van tijd heeft, hoe preciezer en efficiënter je de oefeningen kan uitvoeren. Het zorgt er ook voor dat je je bewegingen in het dagelijkse leven en in andere sporter bewuster en met meer sterkte en balans kan uitvoeren, wat blessures voorkomt.
 • “Flow”: flow verwijst naar het overgaan van de ene beweging in de andere zonder te stoppen, het in beweging blijven, het steeds actief blijven. Zelfs als je gewoon neerligt, lig je ‘actief’. Een pilates sessie is een “flow” van de ene oefening in de andere. Na enkele sessies kan je al beter meegaan in deze flow.

Pilates: voor wie?

De mate waarin deze 6 principes worden toegepast kan voor elke persoon anders zijn. Elk lichaam is anders en iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Pilates is voor iedereen: groot of klein, sterk of zwak, topsporters of mensen in revalidatie, zwaar of licht, stram of lenig, .. het heeft z’n effect voor iedereen en de oefeningen kunnen aangepast worden indien er bepaalde blessures of moeilijkheden zijn.

Na 10 sessies voel je het verschil,
Na 20 sessies zie je het verschil,
Na 30 sessies heb je een compleet nieuw lichaam.”

                                                                   Joseph Pilates.

 

Wanneer?

De Pilates sessies bij Mind Your Body gaan door op donderdag om 19h30 (niet tijdens de schoolvakanties). Dit zijn telkens tienlessenreeksen. Een tienlessenreeks kost € 100.

Voor alle info en vragen, mail Floor De Vlieghe op info@pilatesaanzee.be .

www.pilatesaanzee.be

www.facebook.be/pilatesaanzee

https://www.instagram.com/pilatesaanzee/

 

2 Responses

 1. An
  Goede morgen, Kan je op elk moment instappen in een cursus Pilates of zijn er startdata? Mvg, An
  • Olivier Coppejans
   Hallo An, Voor alle info en vragen, mail Floor De Vlieghe op info@pilatesaanzee.be MVG Het MYB - team

Leave a comment